Monday, October 26, 2009

Presa si Informarea

Acum cateva zile a aparut un articol in Evenimentul Zilei editia de Vest

"Casa cu trei fete scoasa la vanzare"

Ok, sa incepem cu inceputul : locuiesc in zona si stiu mai multe decat este scris aici si anume: nu toate apartamentele apartin familiei de etnie rroma, ci doar doua (unul mic si unul mare), iar al treilea apartine unei alte familii de etnie romana.
Acestia din urma au avut anumite neintelegeri cu vecinii, din diverse motive (cunoscute de pe la stiri, de cei care se mai informeaza- este un caz clasic) iar acum vecinul lor doreste sa vanda apartamentul. Intrebarea e daca este serios sau cauta iar doar sa manipuleze sau sa streseze. Iar daca chiar vinde si numai unei familii de rromi cu copii multi, imi pot si inchipui de ce, dat fiind ca familia romaneasca refuza sa instraineze apartamentul detinut. Din pacate aceasta familie rroma are obiceiul de a nu fi foarte prietenoasa si/sau corecta in actiunile sale (hai totusi sa fim corecti si sa recunoastem ca exista si familii de rromi civilizati).
Poate ar trebui ca cineva sa-i reclame pentru discriminare, dar dupa cum s-au aratat autoritatile pana acum incazul lor (adica nici un raspuns la diverse sesizari) , ma indoiesc ca se va rezolva ceva.

In legatura cu restul articolului se vede clar ca jurnalistul este total dezinformat sau nici macar nu s-a straduit sa se documenteze cum trebuie.
Pentru cei interesati: casa a fost construita de o familie evreiasca pentru copiii lor. Aceasta casa a fost apoi instrainata odata cu venirea regimului comunist pentru a fi ulterior transformata in casa de locuit si vanduta cu Legea 112.
"Fiica fostei directoare a Teatrului Maghiar din Timisoara" a fost proprietara doar a unui singur apartament din aceasta casa.
In rest istoricul este corect: Primul dintre cei care au locuit aici a fost dr. Petru Groza, fost prim secretar al PCR, atunci cand venea in celebrele „vizite de lucru” in fosta Regiune Banat. Urmatorul personaj, dar si cel care a beneficiat cel mai mult de confortul celor trei apartamente din vila de protocol, a fost Gheorghe Gheorghiu Dej, fost sef al partidului comunistilor din Romania. Dupa moartea lui Dej, la „Casa cu trei fete” a stat si Nicolae Ceausescu, dar acesta a preferat sa astepte construirea unei noi vile de protocol in Timisoara.

No comments: