Wednesday, July 15, 2009

unde traim?

Locul unde traim, persoanele cu care ne intersectam, legaturile sociale care le cream si oameni de care intr-un fel sau altul depindem, toate fac parte din viata noastra si modul de abordare este de multe ori unul care lasa de dorit.

Rabdarea fata de cei din jur, care nu poate decat exista si ea in anumite limite, este pusa la grea incercare iar si iar. Suntem diferiti, avem fiecare personalitati si ganduri proprii si trebuie sa tinem cont ca nu putem sa ne facem de cap ignorand complet dorintele sau necesitatile altora si nu putem sa fim nemultimiti de fiecare lucru marunt care nu coincide cu dorintele noastre.

Insa foarte des se uita ceea ce este mai important si egoismul si aroganta, in cantitati mai mici sau mai mari, ii fac pe unii sa uite ca ar trebui tratate cu respect drepturile fiecaruia. Oameni care-si inchipuie ca pot face orice, doar fiindca vor, fara sa tina cont ca nu traiesc singuri in desert, care incalca orice urma de bun-simt in picioare si ii deranjeaza pe ceilalti din jurul lor considerand ca ei au drepturi, dar uita ca si cei din jur au aceleasi drepturi, lucruri marunte in ochii unora, atitudini obositoare si enervante sau ceva normal dupa parerea altora.

Intrebarea daca este cu bun-simt si normal, dupa normele unei societati intregi si nu doar a unor persoane ar trebui sa si-o puna mai multa lume. Muzica data atat de tare incat sa se auda intr-o scara intreaga de bloc, la ore tarzii; masini care respecta doar propriile reguli pe sosea; parinti care le permit copiilor sa faca tot ce vor,doar fiindca ei nu au avut parte, chiar daca asta ii deranjeaza pe altii; oameni in varsta care se plang de nesimtirea "tineretului din ziua de azi", dupa care se imping si cearta la cozi de parca s-ar imparti o avere primilor ajunsi; profesori care se pretind de-o moralitate incoruptibila si apoi dau note in functie de banii sau neamurile studentului; preoti care predica sfintenia si apoi "exorcizeaza" femeile noaptea acasa; bani disparuti din visteria bisericilor...sunt doar cateva exemple de oameni care uita de lumea in care traiesc, aruncand o umbra urata si asupra celor din jur, care inca stiu sa respecte pe altii si mai ales pe ei insisi.

Este important sa nu sa uitam cine suntem, de ce am am ales sa facem ceea ce facem si sa o facem corect, sa tinem cont ca nu suntem singuri pe lume cand ne dorim ceva. Putem face ceea ce ne dorim, si fara sa-i deranjam pe altii, putem face mici concesii, fara sa trebuiasca sa renuntam de tot la ceea ce ne place, putem sa nu ne suparam pentru fiecare lucru marunt dorindu-ne "razbunare". Putem trai alaturi de ceilalti in mod civilizat.

No comments: